Vingården

Fredholms Vingård etablerades 2008 i Mjölkalånga och består av ca 1 ha vinstockar fördelade på de blå druvorna Rondo och Siramé samt den gröna druvan Solaris. Vi tillverkar vitt och rosé.

Solaris

Mogen solarisklaseSolaris har hög motståndskraft mot svampsjukdomar och frost. Vanligt att den odlas i norra Europa, bland annat i Sverige. Druvsorter ger fruktiga aromatiska viner med medelhög syra. Går bra att göra söta viner på då den trots sin relativt korta växtsäsong ger en must med hög sockerhalt. Kan ge en hög avkastning på skörden. Kräver god tillgång till magnesium. Rekommenderad rotstock brukar vara SO4.

Rondo

Mogen rondoklaseEn förhållandevis modern tysk druva som är särskilt lämpad för vår nordliga klimat. Rondo har medelstora mörkblå druvor en bra balans mellan sötma och syra. Ett vin på enbart Rondo blir fylligt och mörkt rött åt det blå hållet.
Plantan är frodig med stor växtkraft och måste klippas kontinuerligt för att bibehålla en tunn bladvägg. Rondo producerar vanligen så många bärklasar att en gallring är nödvändig för att upprätthålla kvalitén. God sjukdomsresistens. Mogen för skörd i början av oktober.

Siramé

omogen SirameÄr en ny korsning från Rebschule Meier i Würenlingen. Siramé kan användas både för vinframställning och som bordsdruva. Druvklasarna är lösa. Bären är upp till 15 mm stora. Siramé mognar i slutet av september (Schweiz!) och är ett intressant alternativ för senare lägen. Erfarenhetsmässigt vet man att sortens sesistens gör att den kan odlas utan besprutning med fungicider.